Procedura de evaluare a manuscriselor
Procedura de peer review este adoptată în vederea selectării riguroase a tuturor materialelor publicate în cadrul editurii Ratio et Revelatio. Procesul de peer review parcurge următoarele etape:
- Editura revistei primeşte manuscrise din partea autorilor spre a fi publicate, manuscrise care sunt verificate pentru a vedea dacă sunt în concordanţă cu misiunea şi obiectivele editurii. În cazul în care nu corespund din acest punct de vedere, ele sunt respinse de la bun început.
- Nu se acceptă ca manuscrisele/traducerile să fie depuse spre recenzare şi publicare la mai multe edituri concomitent.
- Dacă trec de această etapă, manuscrisele sunt trimise spre examinare evaluatorilor. Evaluatorii sunt experţi și actori cheie din instituţiile academice din ţară şi străinătate consultaţi cu privire la calitatea ştiinţifică a manuscriselelor. Acesti evaluatori nu trebuie să fie afiliaţi la aceeaşi instituţie de cercetare sau universitate cu autorii şi să nu aiba conflicte de interese sau biasuri personale. Corespondența dintre recenzori și autori va fi intermediată de editor/coordonatorul seriei.
- Aceştia evaluează originalitatea lor, calitatea cercetării, metodologia folosită, importanţa rezultatelor pentru domeniul respectiv, claritatea analizelor filosofice, etc.
- După examinarea manuscriselor pe baza acestor criterii, recenzorii formulează recomandări pentru editor în ceea ce priveşte publicarea, respingerea sau publicarea cu modificări a lucrărilor.
- Decizia finală îi aparţine editorului, care va lua în considerare analiza şi recomandările făcute de către recenzori.