Simbolismul. Semnificația și efectele lui – Alfred North Whitehead

Răsfoiește cîteva pagini

Prețul inițial a fost: 34,00 lei.Prețul curent este: 30,00 lei.

Descriere

În 1927 Whitehead a grupat, în cadrul unei teorii generale despre simboluri și funcționarea acestora, două prelegeri de filosofie a percepției și o prelegere de filosofie a civilizației. Doctrina despre percepție dezvoltată în Simbolismul. Semnificația și efectul lui se bazează pe o analiză originală a experienței, permițând depășirea empirismului clasic fără a cădea nici în scepticism, nici în idealism transcendental, întemeierea empirică a ideii de cauzalitate și redefinirea activității subiectului percepător ca sintetică, dar totuși neconstitutivă. Whitehead dialoghează astfel atât cu filosofii clasici (Descartes, Locke, Berkeley, Hume, Kant), cât și cu contemporanii săi, membri ai diverselor școli realiste din epoca edwardiană. În prelegerea de filosofie a civilizației, Whitehead subliniază rolul fundamental al simbolismului – lingvistic, artistic, ritualic, instituțional etc. – în funcționarea societăților, în menținerea identității acestora și în progresul lor spre libertate și raționalitate. Combinarea și unificarea unor subiecte atât de diferite sub aceeași categorie speculativă este una dintre mărcile distinctive ale gândirii metafizicianului Whitehead. (Bogdan Rusu)

Caracteristici

An apariție: 2023

Pagini: 160

Format: 130 x 200

ISBN: 978-606-9659-74-8

Traducere: Bodgan Rusu

Studiu introductiv: Bogdan Rusu

Despre autor

Alfred North Whitehead (17 februarie 1861 – 30 decembrie 1947), matematician și filozof englez, cunoscut pentru conturarea așa-numitei școli a filozofiei procesului. Împreună cu Bertrand Russell a scris una dintre cele mai influente lucrări de logică matematică din secolul XX, Principia Mathematica. Cel mai cunoscut text filozofic este lucrarea Process and Reality.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Simbolismul. Semnificația și efectele lui – Alfred North Whitehead”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii