Scrisuri III – interviuri, dialoguri, articole, 1999-2010

Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 45,00 lei.

Descriere

Citind publicistica lui Paul Goma, poți să nu fii de acord cu tot ce spune, poți să nu agreezi nuanțele uneori pamfletare, alteori polemice, dar aceasta nu este decât o chestiune de stilistică, nu de adevăr. Dintre noi toți, în ultima sută de ani, Goma este printre puținii – și, dintr-o anume perspectivă, singurul: singur împotriva Lor – care nu poate fi „judecat” și „condamnat” prin citare după ureche, pentru a sluji unor interese de moment, individuale sau de grup. Pe Goma trebuie să îl citești integral, trebuie să îi cunoști biografia, trebuie, mai ales, să îi cunoști istoria. O istorie de care nu s-a lăsat strivit, pe care a impulsionat-o, atunci când România părea să fie un teritoriu stăpânit de spaimă, locuit de ființe amnezice și reeducate. O istorie pe care a lăsat o amprentă atât de puternică, încât regimul totalitar a mobilizat în dispozitiv de teroare întreaga Securitate, pentru a anihila orice intenție de opoziție. O istorie care ne perturbă și azi prin temele recurente ale cedărilor de tot felul, ale conformismului, ale anticomunismului bățos de după comunism.

În Scrìsuri 3, Paul Goma se dovedește – pentru a câta oară? – singur și drept, și consecvent, în apărarea drepturilor omului, în apărarea dreptului la liberă expresie, în ciuda tuturor umorilor și nemulțumirilor pe care le naște atitudinea sa demnă. (Flori Bălănescu)

Caracteristici

Pagini: 626

Format: 150 x 235

ISBN: 978-606-93664-9-3

An apariție: 2014

Despre autor

Născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, regiunea Orhei, din Regatul României, Paul Goma își pierde – Basarabia, casa și acasa (calidorul), în martie 1944, când trece Prutul în noua Românie, ciuntită de Uniunea Sovietică. Urmărit de copil, împreună cu părinții săi, de autoritățile sovietice pe teritoriul României, pentru „repatrierea în Patria sovietică”, apoi de Securitatea Poporului, Paul Goma este arestat în noiembrie 1956, student fiind, după doi ani de pușcărie este condamnat administrativ la 5 ani de domiciliu obligatoriu în satul-nou Lătești, din Bărăgan. După 1965 încearcă în zadar să termine studiile universitare, este urmărit și hărțuit continuu de Securitate, manuscrisele romanelor sale sunt uitate cu proiect în sertarele editurilor. Este primul scriitor român care înfruntă regimul politic și Cenzura, planurile de distrugere ale Securității și ale breslei, publicându-și romanele în Occident, la edituri prestigioase, ca Suhrkamp și Gallimard. Pledând în permanență pentru libertatea expresiei și pentru normalitate, este primul și cel mai consecvent critic al regimului și al „conducătorilor iubiți”. Din 1971 apar în presa occidentală articole libere scrise de un om liber, într-o țară neliberă. Mișcarea pentru drepturile omului din 1977 – Mișcarea Goma a fost punctul culminant al unui traseu biografic ce trezește și azi atât recunoștință, cât și idiosincrazii.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Scrisuri III – interviuri, dialoguri, articole, 1999-2010”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii