Descriere
Criza ecologică nu cade din cer chiar dacă ea se face văzută, printre alte simptome, prin dereglarea climatică. Nu este vorba nici măcar de o catastrofă naturală, globală și devenită sistematică. Agitațiile ideologice, bricolajele tehnologice și recuperările economice rămîn cu evidență dincoace de miza sa și-i maschează aspectul serios, la fel ca atîtea divertismente. Caracterele sale deopotrivă incontestabile, dar nedefinite ar trebui să ne facă să recunoaștem în ea un fenomen saturat: un fenomen în care excesul de intuiție (de imagini, de informații, de fapte, de data etc.) depășește cu mult tot ceea ce un concept sau un ansamblu de concepte ar putea constitui ca fenomen obiectivabil. De fapt, avem nevoie tocmai de filozofie pentru a-i analiza originea și tocmai de teologie pentru a încerca să-i facem față în mod corect. (Jean-Luc Marion)
Despre autor
Florian Michel predă istorie contemporană la Université Paris I Panthéon Sorbonne, este director al Centre Pierre Mendès France, vicepreședinte al Cercle d’études Jacques et Raïssa Maritain, autor al volumelor: La pensée catholique en Amérique du Nord (DDB, 2010); Traduire la liturgie. Essai d’histoire (CLD, 2013); Diplomatie et religion (Publications de la Sorbonne, 2016); La chapelle vide. Entre sécularisation et laïcité impérative, itinéraire historien (CLD, 2017); Étienne Gilson. Une biographie intellectuelle et politique (Vrin, 2018).
Rémi Brague, membru al Institutului Franței, născut în 1947. Profesor emerit de filozofie la Universitățile din Paris și München. Ultimele lucrări apărute: Le Règne de l’homme (2015), Sur la religion (2018), Des vérités devenues folles (2019).
Paul Colrat, doctor în filozofie, autorul unei teze despre Mitul filozofului-rege. Știință, putere și mîntuire în filozofia politică a lui Platon.
Jean-Luc Marion, membru al Academiei Franceze, năs-
cut în 1946, este profesor emerit al Universității Paris-
Sorbonne și profesor al Universității din Chicago. Printre ultimele cărți apărute: Certitudes négatives (Grasset, 2010); La rigueur des choses. Entretiens avec Dan Arbib (Flammarion, 2012); Brève apologie pour un moment catholique (Grasset, 2017); D’ailleurs, la Révélation (Grasset, 2020).
Isabelle Rak, născută în 1987. Predă fizica la École Normale Supérieure Paris Saclay. Membră a comitetelor de redacție a revistelor Communio și Résurrection.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.