Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII – Nagy Levente

Categorie:
Răsfoiește cîteva pagini

Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 54,00 lei.

Descriere

După mijlocul secolului al XVIII-lea, informațiile referitoare la comunitățile reformate românești dispar. Reforma românească fiind un fenomen prin excelență transcultural, nu a putut rezis­ta decît într-un mediu multicultural și bilingv. Datorită presiu­nii catolice venite din partea unui imperiu puternic și pragma­tic, precum și a emergenței, în secolele XVIII-XIX, a curentelor naționaliste etnico-lingvistice, comunitățile româno-maghiare bilingve cu identități multiple au ajuns la răscruce: preoții și credincioșii care se simțeau mai aproape de calvinism s-au ma­ghiarizat și au rămas reformați, iar cei care au vrut să-și păstreze identitatea românească s-au făcut în mare parte uniți. În ciuda acestui fapt, impactul Reformei a avut un rol catalizator (chiar dacă într-o măsură mai mică decît greco-catolicismul) în occi­dentalizarea și modernizarea gîndirii românești din Transilva­nia și Ungaria. De asemenea, Reforma a avut un rol hotărîtor în dezvoltarea limbii și literaturii române, precum și în introduce­rea limbii române în discursul religios. (Autorul)

Caracteristici

An apariție: 2021

Pagini: 440

Format: 145 x 205

ISBN: 978-606-9659-36-6

Colecția: Historia

Referenți științifici: Mihaela Bucin, Ovidiu Olar, Emanuel Conțac

Despre autor

Nagy Levente este conferențiar universitar și șef de catedră la Catedra de Filologie Română a Universității Eötvös Loránd din Budapesta.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII – Nagy Levente”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii