Problema individualității. Prezența lui Duns Scotus în gîndirea lui Edith Stein

Categorie:
Răsfoiește cîteva pagini

25,00 lei

Descriere

Tendința generală a exegezei asupra filosofiei steiniene este ancorarea într-o lectură în cheie tomistă și aristotelică, cu cîteva decupaje augustiniene care nu sînt totuși privite ca influențe majore asupra gîndirii autoarei. Prezenta lucrare, elaborată de Francesco Alfieri ca o teză de doctorat – impresionantă prin cunoașterea erudită a ambilor autori (Scotus și Stein) – este pe cît de neobișnuită tematic în studiile steiniene, pe atît de necesară. În privința gîndirii asupra persoanei individuale, care o conduce pe Stein la o ontologie a persoanei, parcursul său filosofic are într-adevăr mult mai multe afinități cu Scotus, decît cu Toma d’Aquino. Această lucrare clarifică și examinează cu un spirit analitic ieșit din comun toate aceste „afinități”, recunoscute, de pildă, și de Sarah Borden, permițînd astfel o reevaluare a traseului filosofic al lui Stein, în alt registru decît cel al ortodoxiei „de școală” (în cazul de față, tomist-aristotelice). Prin apropierea propriei ontologii a persoanei de cea a individului lui Scotus, Stein se vădește o autoare incomparabil mai „modernă” decît alți neo-scolastici din secolul XX, care nu au conceptualizat persoana în alți termeni decît cei ai tradiției tomiste. Dacă problemele centrale ale filosofiei moderne sînt individualitea, subiectivitatea și libertatea, Edith Stein poate fi considerată, alături de Hedwig Conrad-Martius și de tînărul Heidegger, unul din cei mai moderni neo-scolastici din filosofia secolului XX. (Tereza Brîndușa Palade)

Caracteristici

Prefață: Tereza Brîndușa Palade

Traducere: Raluca Lazarovici Vereș

Pagini: 206

Format: 148 x 210

ISBN: 978-606-8680-30-9

An apariție: 2015

Despre autor

Francesco Alfieri este profesor de Fenomenologia religiei la Pontificia Universitas Lateranensis, Vatican. Între 2008 și 2014 a ținut seminarii asupra fenomenologiei lui Edith Stein și Hedwig Conrad-Martius la Universitatea din Bari. Este secretar de redacție la «Aquinas» și face parte din Editorial Board al seriei «Analecta Husserliana: The Yearbook of Phenomenological Research». Este arhivist și face parte din Consiliul director al «Centrului italian de cercetări fenomenologice», cu sediul la Roma, afiliat la World Phenomenology Institute (Hanover, NH, USA); este secretar al „Area internazionale di ricerca «Edith Stein nella filosofia contemporanea», la Pontificia Universitas Lateranensis. Este coordonator științific al ediției critice în limba italiană a Operei omnia a lui Hedwig Conrad-Martius, editura Morcelliana, și coordonează la aceeași editură o colecție de filosofie centrată pe gîndirea Annei-Teresa Tymieneicka. Cercetările sale sînt orientate spre studiul fenomenologiei germane, cu referire în special la influența pe care filosofia medievală a avut-o în cercetările unor exponenți ai cercurilor fenomenologice din Göttingen și München: Edith Stein și Hedwig Conrad-Martius. În această sferă de reflecție, a dezvoltat cu precădere tema principium individuationis și relațiile intersubiective. În ultimii ani a aprofundat și chestiunea „fenomenologiei vieții”, a Annei-Teresa Tymieniecka. În prezent lucrează la o monografie asupra „Schwarze Hefte”, a lui Martin Heidegger, împreună cu Prof. Friedrich-Wilhelm von Herrmann. Dintre publicațiile sale amintim: „Die Rezeption Edith Steins. Internationale Edith-Stein-Bibliographie 1942-2012” (Echter, Würzburg, 2012); „La presenza di Duns Scoto nel pensiero di Edith Stein: la questione dell’individualità” (Morcelliana, Brescia, 2014; tr. engl. The „Presence of Duns Scotus in the Thought of Edith Stein. The Question of Individuality”,«Analecta Husserliana» 120, Springer, Dordrecht 2015); „Pessoa humana e singularidade em Edith Stein. Uma nova fundação da antropologia filosófica” (Perspectiva, São Paulo, 2014).

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Problema individualității. Prezența lui Duns Scotus în gîndirea lui Edith Stein”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii