Preoții Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și familiile lor, în documentele arhivistice. Vol. II Preoții hirotoniți (1874-1948) – Ierom. Gabriel Borzoș

Răsfoiește cîteva pagini

50,00 lei

Descriere

Cartea de față este al doilea volum al unei cercetări ample care ne vorbește despre oameni, despre preoții și familiile lor din Eparhia de Oradea Mare între anii 1723-1948, în mod concret acoperind sfîrșitul sec. XIX și începutul sec. XX. Părintele Ieromonah Grigore Borzoș a realizat o cercetare de arhivă care ne trimite spre datele concrete, spre destinele preoților și familiilor lor așa cum datele pozitive ni le prezintă peste timp. Cu probitatea și competența științifică dobîndită în urma studiilor arhivistice, dar și cu migala muncii demnă de un Scriptorium monastic, părintele Grigore aduce o reală contribuție la dezvoltarea istoriei ecleziale și în special asupra istoriei Eparhiei de Oradea Mare. Editarea datelor din arhive permite accesul la izvoarele primare și ne oferă acele date pozitive pe care se sprijină orice cercetare ulterioară. În lumea transilvăneană și în ținuturile Eparhiei orădene, preoții au fost lideri și formatori de conștiință, cultivînd unitatea spirituală a Bisericii Catolice s-au implicat în promovarea unității națiunii române, Biserica 12 ierom. Gabriel-Florian (Grigore) Borzoș greco-catolică a dat românilor elitele culturale, politice și sociale care au marcat istoria României pînă în anul 1948. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite, un episod tragic din istoria recentă care s-a transformat în biruință asupra răului și plinirea cununii muceniciei prin beatificarea episcopilor martiri. Dacă Biserica noastră a intrat în catacombe și a făcut parte din rezistența activă împotriva regimului totalitar, aceasta se datorează profilului moral al oamenilor formați intelectual și spiritual în valorile promovate de înaintașii noștri. În acest context al unei comemorări istorice salutăm efortul părintelui Ieromonah Grigore Borzoș care devine un instrument de lucru pentru cercetătorii din domeniul istoriei.
28 iulie 2023 + Virgil Bercea Episcop Greco-Catolic de Oradea

 

Caracteristici

An apariție: 2023

Pagini: 408

Format: 158 x 240

ISBN: 978-606-9659-88-5

Prefață: Aurel Chiriac

Despre autor

Născut la Oradea în data de 2 noiembrie 1984, monah din anul 2012, în anul 2013 a fost hirotonit ca ieromonah al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, prin punerea mîinilor Preasfinției Sale dr. Virgil Bercea, iar din anul 2019 este Director spiritual al Colegiul Pontifical Grec „Sfîntul Atanasie” de la Roma. În anul 2007 a absolvit Facultatea de Teologie Greco-Catolică de la Oradea, a urmat cursurile masterale ale Institutului Monastic din cadrul Ateneului Pontifical „Sant’Anselmo” de la Roma, cu specializarea „teologie monastică”, respectiv ale Institutului Pontifical Oriental, cu specializarea „teologie patristică”, susținînd disertația în anul 2011 și continuînd ca doctorand la același Institut. După ce a ocupat funcția de Director spiritual al Liceului „Iuliu Maniu”, al Seminarului „Sfinții Vasile, Grigore și Ioan” și a administrat parohia Valea lui Mihai, din luna decembrie a anului 2017 s-a reîntors la Roma, ca oaspete al Abației benedictine sublacense-casineze San Paolo „fuori le mura”. În urma absolvirii Școlii de arhivistică și diplomație din Vatican, a fost numit Director arhivist al Arhivei Abației.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Preoții Eparhiei Greco-Catolice de Oradea și familiile lor, în documentele arhivistice. Vol. II Preoții hirotoniți (1874-1948) – Ierom. Gabriel Borzoș”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii