Pentru o spiritualitate a obișnuitului – Bertrand Dumas

Categorie:

Răsfoiește cîteva pagini

25,00 lei

Descriere

Iată ce scrie Bertrand Dumas cu privire la calea sa teologică și spirituală, într-un mic fragment confesiv: „Parcursul meu personal (căsătoria ca vocație) și profesional, marcat de mult timp de un interes gratuit pentru teologie și de o puternică implicare în activitatea pastorală în mai multe dieceze din Franța, m-a determinat să lucrez pe teme teologice care, la prima vedere, sînt foarte îndepărtate una de cealaltă. Spiritualitate, dogmatică, pastorație… în spatele acestui eclectism aparent se află de fapt problema relației cu Dumnezeu, care a fost întotdeauna în centrul activității mele. Dar o relație care, departe de a se limita la sfera – reală – a interiorității spirituale, este dispusă să se extindă la întreaga realitate și la ființa umană.”

Și îi place să citeze acest text din Simone Weil: „Nu prin felul în care vorbește cineva despre Dumnezeu, ci prin felul în care vorbește despre lucrurile pămîntești putem discerne cel mai bine dacă sufletul său a trăit în focul iubirii lui Dumnezeu. Acolo unde nicio deghizare nu e posibilă.” (Simone Weil, Cahiers de New York et de Londres: la connaissance surnaturelle. Juillet 1942-juillet 1943, Coll. « Œuvres complètes » t. VI, vol. 4, Paris, Gallimard, 2006, p. 189)

Preocupările sale teologice merg în două direcții: pe de o parte, teologia vieții spirituale/mistice pornind de la gîndirea lui Henri de Lubac despre care a scris și teza de doctorat (Teologie și mistică la Henri de Lubac); pe de altă parte, antropologia conjugalității și teologia sacramentului căsătoriei. Această dublă axă vizează configurarea unui teritoriu în care să fie puse în discuție reprezentările unei spiritualități cu adevărat catolice, adică una care să îmbrățișeze chiar și obișnuitul vieții conjugale.

Voi termina citîndu-l din nou pe autorul nostru: „În acest context, lucrez la un studiu care contestă paradigma dominantă de pînă acum a Tradiției catolice, și anume presupusa superioritate spirituală a stărilor de viață ale ministerului hirotonit și ale vieții consacrate față de căsătorie.” Un proiect îndrăzneț, fără doar și poate. (Alin Tat)

 

 

 

Caracteristici

An apariție: 2022

Pagini: 116

Format: 130 x 200

ISBN: 978-606-9659-48-9

Copertă: broșată, cu lăcuire selectivă

Traducere: Ana Maria Răducan

Despre autor

Bertrand Dumas (n. 1977) este un teolog catolic francez. Căsătorit și tată a cinci copii, el predă la  Facultatea de Teologie Catolică a Universității din  Strasbourg, unde deține și poziția de director al Institutului de Pedagogie Religioasă. Pe lîngă cariera didactică și de cercetător în domeniul teologiei, este consilier matrimonial și familial.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Pentru o spiritualitate a obișnuitului – Bertrand Dumas”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii