Patimile după Pitești

Răsfoiește cîteva pagini

25,00 lei

Stoc epuizat

Stoc epuizat

Descriere

De cum am aflat despre Pitești, mi-am zis – fără promisiune fermă, fără jurămînt, ci așa, ca ceva de la sine înțeles – că trebuie scrisă cartea Piteștiului. Ca să nu se uite – încă din anii de domiciliu obligatoriu observam la ceilalți un fenomen inacceptabil, dar… explicabil: uitarea voită; uitarea
trecutului – ca să le fie protejat prezentul; uitarea prezentului – ca să le fie asigurat viitorul. Știam, deci, că trebuie scrisă cartea Piteștiului – dar cine să o facă? Desigur, numai cineva care ar fi putut – și ar fi avut dreptul – să vorbească despre Pitești. Rolul meu, mărunt, se reducea la… ațîțare, la ne-lăsare-în-uitare.
Pentru fiecare dintre noi, autori de cărți despre Pitești, autori de mărturii, ori doar cititori doritori să ne cunoaștem istoria (și să ne-o asumăm), atunci cînd vine vorba de cineva care a trecut prin Infernul Reeducării, singurul mod în care este drept să ne apropiem de acest fenomen – pentru a-l înțelege: în prealabil, să ne întrebăm, la oglindă: „Și dacă, Doamne-ferește, aș fi fost și eu la Pitești?” (Paul Goma)

 

 

Caracteristici

Format: 130×200

An apariție: 2016

ISBN: 978-606-8680-44-6

Pagini: 324

Autor: Paul Goma

Despre autor

Născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, regiunea Orhei, din Regatul României, Paul Goma își pierde – Basarabia, casa și acasa (calidorul), în martie 1944, când trece Prutul în noua Românie, ciuntită de Uniunea Sovietică. Urmărit de copil, împreună cu părinții săi, de autoritățile sovietice pe teritoriul României, pentru „repatrierea în Patria sovietică”, apoi de Securitatea Poporului, Paul Goma este arestat în noiembrie 1956, student fiind, după doi ani de pușcărie este condamnat administrativ la 5 ani de domiciliu obligatoriu în satul-nou Lătești, din Bărăgan. După 1965 încearcă în zadar să termine studiile universitare, este urmărit și hărțuit continuu de Securitate, manuscrisele romanelor sale sunt uitate cu proiect în sertarele editurilor. Este primul scriitor român care înfruntă regimul politic și Cenzura, planurile de distrugere ale Securității și ale breslei, publicându-și romanele în Occident, la edituri prestigioase, ca Suhrkamp și Gallimard. Pledând în permanență pentru libertatea expresiei și pentru normalitate, este primul și cel mai consecvent critic al regimului și al „conducătorilor iubiți”. Din 1971 apar în presa occidentală articole libere scrise de un om liber, într-o țară neliberă. Mișcarea pentru drepturile omului din 1977 – Mișcarea Goma a fost punctul culminant al unui traseu biografic ce trezește și azi atât recunoștință, cât și idiosincrazii.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Patimile după Pitești”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii