Lia Mora – Dumitru Ungureanu

Răsfoiește cîteva pagini

40,00 lei

Descriere

Autorul pretinde a ilustra, la un anumit nivel narativ, relațiile incestuoase pe care le-ar întreține cu propria-i operă; nu trebuie să ne gîndim însă la jocuri de limbaj ca în cutare roman al lui Nabokov, unde anagrama de la insecteinceste, ci mai curînd la monștri (deși unii autori neagă faptul că ei s-ar naște din raporturi endogame). Monstruosul, în acest caz, este secretat, ca în anumite deliruri, de metamorfozele care, cu o rafinată știință a gradării, sînt împinse din sexualitate către întreg universul, izbutind a trezi acel amestec de fascinație și oroare tainică specific figurilor ambigue; în acest sens, modelul ascuns al Liei Mora pare a fi sir Aubrey de Vere, personajul lui Mateiu Caragiale, tratat însă în stilul lui D.H. Lawrence. Altfel spus, conform opiniei criticului literar Al. Cistelecan, în acest roman „Dumitru Ungureanu construiește o sexologie a creației”.

Caracteristici

Pagini: 450

Format: 130 x 200

ISBN: 978-606-9659-84-7

An apariție: 2023

Despre autor

Dumitru Ungureanu, născut la 4 martie 1956, în Morteni,  Dîmboviţa. În 1976 debut polemic prin intermediul revistei Flacăra: Scrisoare deschisă către Eugen Barbu, întru apărarea formaţiei rock Phoenix, atacată de celebrul autor într-un articol din România liberă. În 1982 retrage de la Editura Cartea Românească un volum de  povestiri, deoarece nu este admis în cuprins textul Țuică de prună.

Debut în proză cu povestirea După avioane şi iepuri, SLAST, noiembrie, 1983. În 1989, cu textul Cine a ucis oaia națională?, câștigă Premiul I la Matineul de proză „Mihail Sadoveanu”, organizat la Iaşi. După 1990 publică proză şi publicistică în Viaţa Românească, Vatra, Convorbiri literare, Luceafărul, Tomis, Calende, Litere, Contrapunct,  ArtPanorama, Observator cultural, Argeş, Ex-Ponto,  Suplimentul de Cultură, Hyperion, Vox-Pop-Rock şi altele. Din 2005 până în 2022 susţine rubrica de rock în Suplimentul de Cultură, girat de editura Polirom, la Iaşi. Din 2014 până în 2016, altă rubrică de gen în revista Luceafărul de dimineaţă, pentru care primește și premiul revistei. Recidivează apoi în Ramuri, Neuma, precum și în alte reviste cu apariție exclusiv online.

În 2000 se alătură concitadinului critic literar și profesor Tudor Cristea, fondînd împreună, la Găeşti, revista LITERE.

Din 2003, Dumitru Ungureanu este membru al Uniunii Scriitorilor Români, filiala Piteşti.

 

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Lia Mora – Dumitru Ungureanu”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii