Între credință și rațiune. Drama filozofiei de la Erasmus la Kant – Edward Kanterian

Răsfoiește cîteva pagini

Prețul inițial a fost: 40,00 lei.Prețul curent este: 35,00 lei.

Descriere

Perioada dintre începuturile lui Luther și etapele timpurii ale lui Kant se întinde pe mai bine de 100 de ani, o perioadă extrem de bogată filozofic, teologic, științific. Această carte tratează despre preocuparea față de problemele religioase și față de omniprezența credinței creștine, așa cum s-au manifestat în contextul intelectual mai larg al acestei perioade.

Pentru a-l înțelege pe Kant trebuie să îl situăm în linia marilor săi predecesori Descartes, Spinoza, Newton, Locke, Leibniz, Wolff, Hume și alții. Însă din moment ce Reforma și reacțiile față de aceasta au modelat curentele metafizico-teologice care l-au precedat, în special în teritoriile germane, e necesar de asemenea să înțelegem mai bine figuri ca Luther și Calvin, precum și tradiția filozofiei și teologiei protestante pe care aceștia au inaugurat-o. Prin aceasta nu afirmăm vreo influență directă a lui Luther asupra lui Kant, nici nu-l transformăm pe Kant în „filozoful protestantismului“, după titlul unui odată faimos eseu al lui Friedrich Paulsen, ci propunem un principiu hermeneutic folositor. (Edward Kanterian)

De fiecare dată cînd filozofia vrea să se redefinească (ori să se reinventeze), are de înfruntat teologia. S-a scris mult despre contaminarea teologiei de către filozofie, însă, odată cu cartea lui Kanterian, ar trebui regîndită istoria filozofiei și din perspectivă inversă, a lipsei de imunitate a filozofiei în fața teologicului. (Florin George Călian)

Kanterian posedă o erudiție vastă și o inteligență rafinată. (Anthony Kenny)

Caracteristici

An apariție: 2023

Pagini: 228

Format: 130 x 200

ISBN: 978-606-9659-64-9

Traducere: Otniel-Laurean Vereș

Prefață și control științific: Florin George Călian

Despre autor

Edward Kanterian s-a născut în 1969 în București și a trăit pînă în 1981 în România. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Oxford în 2006. După ce a predat filozofia la Universitatea din Oxford, în 2011 a devenit profesor de filozofie la Universitatea din Kent (Canterbury, Marea Britanie). Domeniile sale de interes sînt metafizica, filozofia logicii și a limbajului, etica memoriei și filozofia modernă. Printre cărțile sale se numără Analytische Philosophie (2004), Wittgenstein (2007), Frege, A Guide to Perplexed (2012), Kant, God and Metaphysics (2019). În prezent lucrează la o carte de istorie a comunismului și una de etica mediului. Edward Kanterian este un profil rar în spațiul filozofic contemporan, cu expertiză atît în filozofia continentală, cît și în cea analitică.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Între credință și rațiune. Drama filozofiei de la Erasmus la Kant – Edward Kanterian”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii