Instituția cenzurii comuniste în România (1949-1977), vol. II

30,00 lei

Descriere

Volumul de față continuă colecția de documente inedite din Arhivele Naționale Istorice Centrale din București, sistematizate pentru prezentarea Instituției cenzurii în România comunistă.

Acest volum conţine 191 de documente care încearcă să răspundă unor întrebări precum: Ce rol avea cenzura, ca instituţie secretă, în societate? Cum relaţiona cu alte instituţii? Unde se situa, ierarhic, DGPT în societatea comunistă? Relaţia centru – provincie e alt domeniu căruia i-am acordat o atenţie deosebită. Şi, nu în ultimul rînd, cenzura nu este doar o instituţie formată din dispoziţii, rapoarte şi stenograme, ci şi din 300–400 de oameni care lucrau acolo. Prima întrebare la care am căutat răspuns, la acest capitol, a fost cum a decurs transformarea unui cetăţean obişnuit în cenzor. Am inclus mai multe documente care conturează profilul cenzorului, de la tabele cu situaţia cenzorilor încadraţi în învăţămîntul superior sau mediu, caracteristici, mustrări, remunerări la scene mai puţin convenţionale din viaţa internă a cenzurii, care conturează atmosfera generală a instituţiei. Studiul cenzurii şi al secretului de stat vine din necesitatea de a puncta cele mai importante momente legate de activitatea cenzurii în domeniul secretului, pornind de la constituirea sistemului de apărare a informaţiilor în Uniunea Sovietică, aducînd exemple din ţările blocului comunist, comentînd şi cîteva documente româneşti, care nu fuseseră incluse în antologia noastră. (Liliana Corobca)

Caracteristici

Pagini: 384

Format: 148 x 210

ISBN: 978-606-8680-01-9

An apariție: 2014

Despre autor

Liliana Corobca, născută la 10 octombrie 1975, în satul Săseni,raionul Călărași, Republica Moldova, este scriitoare şi cercetătoare.Doctor în Litere la Universitatea din Bucureşti cu lucrarea Personajulîn romanul românesc interbelic (2003). A publicat trei romane, a editat volume despre exilul literar românesc, bucovinenii deportaţi în Siberiaetc. În domeniul cenzurii a publicat Epurarea cărţilor în România.Documente (1944-1964), Editura Tritonic, 2010 și Controlul cărții. Cenzuraliteraturii în regimul comunist din România, Cartea Românească, 2014.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Instituția cenzurii comuniste în România (1949-1977), vol. II”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii