Însemnări răzlețe – Ludwig Wittgenstein

Categorie:
Răsfoiește cîteva pagini

Prețul inițial a fost: 49,00 lei.Prețul curent este: 44,00 lei.

Descriere

Gândurile noastre sunt de cele mai multe ori răzlețe, vin și pleacă, uneori dispar pentru totdeauna. Ludwig Wittgenstein este filozoful care le reține și le consemnează, le înlănțuie, le pune în contrast unele cu altele, tocmai spre a descoperi prin asta ce înseamnă a gândi. Cartea de față ne introduce în intimitatea unei minți care nu încetează să se observe, să încerce să se înțeleagă pe sine în cel mai mărunt pas pe care-l face. Vedem cum filozofia, prin efortul ei tenace de ordonare, de clarificare, de rectificare chiar, este menită să aducă „pace în gânduri“. (Cătălin Cioabă)

De ce este filozofia așa de complicată? Ar trebui ea oare sa fie simplă? Filozofia dezleagă noduri în gândirea noastră, pe care, în mod necugetat, le-am creat acolo; și, pentru a realiza asta, trebuie să faca mișcări la fel de complicate cum sunt aceste noduri. Complicația filozofiei nu rezidă în materia ei, ci ține de intelectul nostru încâlcit. (Ludwig Wittgenstein)

Caracteristici

Traducere: Cătălin Cioabă

Prefață: Cătălin Cioabă

An apariție: 2024

Pagini: 228

Format: 130 x 200

ISBN: 978-630-6657-07-0

Despre autor

Ludwig Wittgenstein s-a născut în 1889 la Viena și a încetat din viață în anul 1951 la Cambridge. Viața și  activitatea lui s-au desfășurat alternativ în spațiul cultural și intelectual central-european și în cel anglo-saxon. Astăzi este socotit, alături de Martin Heidegger, unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului XX. Lucrarea sa de tinerețe, Tractatus Logico-Philosophicus, folosește instrumentele logicii moderne într-o încercare originală de analiză a limbajului, a gândirii și a raporturilor lor cu realitatea. Distincția celebră pe care o face între a spune și a arăta exclude orice vorbire cu sens despre frumos, bine sau Dumnezeu. În scrierile mai târzii, dar mai ales în Cercetări filozofice (apărută postum), Wittgenstein reușește ceea ce nici un alt filozof nu pare să fi realizat: o ruptură radicală cu vechiul său mod de a vedea lucrurile, simultan cu  inaugurarea unui mod cu totul nou de a practica filozofia.
Pe lângă Tractatus, singura carte de filozofie publicată în timpul vieții, Wittgenstein a lăsat o cantitate enormă de postume, care au fost editate mai întâi în volume tipărite, dar cu timpul și în versiuni online de înaltă acuratețe, cu acces la facsimilul fiecărei pagini de manuscris (wittgensteinsource.org). Din acest fond de postume fac parte și Însemnările răzlețe, puse laolaltă foarte devreme de către editori ca suită de fragmente ce introduc cititorul în intimitatea unei gândiri ce s-a dezvoltat adesea ca solilocviu.

Cătălin Cioabă (n. 1970) a publicat în 2013 lucrarea Filozoful și umbra lui: turnura gândirii la Martin Heidegger și Ludwig Wittgenstein (Humanitas, 2013).
Traduceri din opera lui Ludwig Wittgenstein: Jurnale: 1914–1916 (Humanitas, 2010), Scrisori despre „Tractatus“ (Humanitas, 2012; în colaborare cu Andreea Eșanu), O privire filozofică. Așa-numitul „Caiet brun“ (Humanitas 2018, în colaborare cu Mircea Flonta).

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Însemnări răzlețe – Ludwig Wittgenstein”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii