Înconjurînd Muntele Fericirilor. O abordare periegetică a Predicii de pe Munte – Marius David Cruceru

Categorie:

Răsfoiește cîteva pagini

Prețul inițial a fost: 50,00 lei.Prețul curent este: 45,00 lei.

Descriere

Eram în tren cu cel mai bun prieten al meu. Transportam biblii în ilegalitate. Pentru că eram minori, nu puteam fi condamnați mai mult decît la școala de corecție. Aveam rucsacul plin de biblii și frică în sîn. La un moment dat prietenul meu m-a întrebat: „Dacă ne-ar prinde și ne-ar duce … dacă am avea timp să rupem cîteva pagini din toată Biblia și să le luăm cu noi în pușcărie, ce pagini ai rupe … ”. Am răspuns fără ezitare: „Predica de pe Munte”. De atunci Predica de pe Munte mi-a rămas text preferat, loc de reîntoarceri la exegeză, studiu și frămîntare pe text. În fiecare an descopăr noi adîncimi și valențe ale acestui text. (Marius David Cruceru)

Un comentariu „atipic” la Predica de pe Munte, în care autorul se apropie de text nu pieptiș, ci pieziș, pe căile ocolitoare, „periegetice”, ale celui care încearcă să suprindă textul, să îl învăluie, totul văzut prin lentila ironiei, a răsturnării de situație, a întoarcerii neașteptate a discursului. „Periegeza poate fi asimilată, mutatis mutandis, unei priviri “piezişe”, “cubistă”, asupra textului, un mod de a păstra multidimensionalitatea originară a textului. Dacă ar fi să folosim o metaforă din tehnică, metoda periegetică, comparativ cu cea exegetică, îşi propune să construiască o hologramă a textului, şi nu doar un şir de fotografii bidimensionale. Periegeza este un exemplu de hermeneutică “smerită”, diferită de exegezele (adesea manipulativ eisegetice) cu pretenţie de a fi “în text” şi de a poseda cheia descifrării sensurilor ultime ale textului. (Adrian Iosif)

Caracteristici

An apariție: 2024

Pagini: 331

Format: 145 x 205

ISBN: 978-606-9659-83-0

Despre autor

Marius David Cruceru este profesor universitar de greacă biblică, patristică și latină eclesială în cadrul Universității  manuel din Oradea. Este căsătorit cu Ana-Natalia și au împreună trei copii, Neriah, Naum-Lucas și Noah. Profesorul Cruceru este autorul unor monografii și studii referitoare la cele două domenii de interes care îl preocupă: patristica clasică și exegeza Noului Testament în limba  greacă. Clasicist de formație, a migrat spre studiile patristice, pentru a se reîntoarce în final spre exegeza în limba greacă. Împreună cu alți teologi evanghelici a inițiat predarea patristicii clasice în școala în care activează încă din anul 1994. Este autorul unui comentariu cu titlul Și voi care sinteți răi fiți desăvîrșiți ca Tatăl, O abordare periegetică a Predicii de pe Munte (2010), pe lîngă o monografie referitoare la Augustin, Augustin, un amator (2006), și o colecție de articole-studiu, Întoarcerea din Oglindă (2006).

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Înconjurînd Muntele Fericirilor. O abordare periegetică a Predicii de pe Munte – Marius David Cruceru”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii