Imagini ale științei – Mircea Flonta

Răsfoiește cîteva pagini

Prețul inițial a fost: 65,00 lei.Prețul curent este: 59,00 lei.

Descriere

Profesorul Mircea Flonta argumentează meticulos că gândirea științifică ar trebui abordată din perspectiva, adesea ignorată, a imaginii pe care cercetătorul o are despre știință. Între știință și teoria științei se interpune așadar imaginea despre știință. De regulă, cei ce nu sunt activi în cercetarea științifică, publicul larg, inclusiv cel cultivat, intră în contact cu imagini ale științei, nu cu știința propriu-zisă. Obișnuiți fiind cu o structură strict duală – știința și teoria științei – cei mai mulți nu realizează că se află în fața unui raport triadic. Astfel, știința, imaginile științei și teoria științei formează o „trinitate” conceptuală prin care se poate analiza cercetarea și discursul științific. Imaginea devine așadar mediul prin care se realizează legătură între știința „în sine” și teoria științei. În urma acestei lecturi savante și clarificatoare, atât cititorul avizat, cât și cel neinițiat în interogațiile științifice vor putea să distingă și să-și restructureze propriile certitudini și reprezentări despre știință. (Florin George Călian)

Caracteristici

An apariție: 2024

Pagini: 430

Format: 145 x 205

ISBN: 978-630-6657-00-1

Despre autor

Mircea Flonta (n. 1932), profesor emerit la Facultatea de Filozofie, Universitatea din București și membru al Academiei Române. Specializat în epistemologie, filozofia științei și filozofia analitică, a tradus opere fundamentale din David Hume, Immanuel Kant sau Ludwig Wittgenstein sau Albert Einstein. Dintre numeroasele titluri amintim: Perspectivă filozofică și raţiune știinţifică: Presupoziţii filozofice în știinţa exactă (Editura Științifică și Enciclopedică, 1985), Cognitio: O introducere critică în problema cunoașterii (All, 2008), Kant în lumea lui și în cea de azi: Zece studii kantiene (Polirom, 2005), Gânditorul singuratic: Critica și practica filozofiei la Ludwig Wittgenstein (Humanitas, 2008), Darwin și după Darwin: Studii de filozofie a biologiei (Humanitas, 2010), 20 de întrebări și răspunsuri despre Immanuel Kant (Humanitas, 2012; ediția a II-a 2024), Drumul meu spre filozofie (Humanitas, 2016), Ce este mai presus de orice? Lumea cercetătorilor între iubirea de patrie și  spiritul universalist al știinţei în timpul Primului Război Mondial (împreună cu Cătălin Vasilescu, Humanitas, 2020), Filozofia cercetătorului: Înţelegerea fizicii cuantelor la Niels Bohr și Werner Heisenberg (Humanitas, 2022).

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Imagini ale științei – Mircea Flonta”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii