Grup Canal ’77. Paraziții sociali și MIȘCAREA GOMA pentru drepturile omului. Studiu de caz

Categorie:
Răsfoiește cîteva pagini

28,00 lei

Descriere

Cartea de față este parte dintr-un ciclu dedicat, în special, anului istoric 1977, și, în general, problematicii drepturilor omului, felului în care s-a raportat intelectualitatea română la putere, dar și diverselor comportamente psihomentale din deceniile comuniste, recurente în zilele noastre.
„Tinerii din 1977, despre care este vorba în studiul de față, erau oameni obișnuiți, muncitori, fără veleități de eroi, visînd, însă, la un regim al libertăților în care să își poată dezvolta abilitățile și priceperea, în care să aibă o viață necorectată ideologic. Spre deosebire de elita intelectuală a epocii, au avut curajul de a formula cereri, revendicări totalmente legale din punct de vedere constituțional, a căror rezolvare a fost însă la cheremul Partidului și al instituțiilor lui represive. Tentativele mai vechi de a scăpa din România au putut deveni realitate abia în urma curajului insuflat de Mișcarea pentru drepturile omului din iarna-primăvara anului 1977, ai cărei aderenți au devenit. Lupta inegală cu instituțiile statului totalitar se va sfîrși în cele din urmă cu izbînda celor 5, deveniți pe parcurs 7, deoarece demersul lor a avut doi aderenți”. (autoarea)
„Pentru cititorul interesat de istoria comunismului românesc, dar și de felul în care libertățile și drepturile omului presupun o luptă constantă, cartea este o lectură importantă și lămuritoare. Pentru tinerii cercetători oferă un model de posibil demers investigativ, care, adunînd laolaltă informații din dosarele Securității, din amintirile celor implicați direct, din presa internațională a epocii și din presa românească postdecembristă poate duce la construirea unei imagini mai apropiate de adevărul istoric și de felul în care un regim ideologic poate afecta viața de zi cu zi a oamenilor”. Prof. univ. Dr. Alin Ciupală, Universitatea din București, Facultatea de Istorie

Caracteristici

An apariție: 2015

Pagini: 275

Format: 148 x 210

ISBN: 978-606-8680-33-0

Prefață: Alin Ciupală

Despre autor

Flori Bălănescu (n. 1969) este istoric, cercetător științific la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului din București, reprezentanta editorială a lui Paul Goma în România; coordonează „Seria de autor Paul Goma” la Editura Ratio et Revelatio. Contribuții în mai multe volume și reviste; a îngrijit și editat cărți din domenii diverse: manuale și auxiliare școlare, istorie, religie, geografie, educație civică, pedagogie, memorialistică, roman, poezie. Dintre lucrările de autor și colaborări: „Ocupaţia sovietică în România. Documente, 1944-1946”, Editura Vremea, 1998 (coautor Dragoș Zamfirescu); „Biserica întemniţată. România, 1944-1989”, INST, 1998 (coord. Paul Caravia, coautor Virgiliu Constantinescu); Flori Stănescu (Bălănescu), Paul Goma, „Dialog”, Editura Vremea, 2008; Alexandru Budișteanu în „Dialog” cu Flori Bălănescu, „Între istorie și judecata posterităţii”, INST, 2011; „România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea. vol. I. A-E,  vol. II F-O”, INST, 2011-2012 (ediție colectivă, coord. Octavian Roske); „Paul Goma 80. Memorie și istorie a cotidianului”, Editura Ratio et Revelatio, 2015; a debutat literar cu romanul „În mâinile tale”, Editura Blumenthal, 2012.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Grup Canal ’77. Paraziții sociali și MIȘCAREA GOMA pentru drepturile omului. Studiu de caz”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii