Dostoievski văzut de contemporanii săi, ediția a II-a, revizuită și adăugită de Mihnea Moroianu și Ciprian Nițișor

Răsfoiește cîteva pagini

60,00 lei

Descriere

O ediție complet revizuită și mult îmbogățită a volumului Dostoievski văzut de contemporanii săi, care s-a bucurat de o foarte bună primire la apariția sa, în 2014. Cele 47 de mărturii grupate în 11 secțiuni și o anexă descriu etapele evoluției unei personalități depășind cu mult limitele unui „simplu” literat, pentru a alcătui portretul unui eroic căutător al adevărului și al lui Dumnezeu, nemuritor nu doar prin dramatismul personajelor pe care le-a creat, ci și prin puterea unică de transfigurare a ideii de suferință și de sacrificiu.
Această a doua ediție, concepută ca un modest omagiu dedicat bicentenarului nașterii marelui clasic al literaturii ruse și universale, apare într-o versiune complet modificată față de prima. Numărul secțiunilor a crescut de la 7 la 10, iar cel al autorilor antologați, de la 29 la 40 (cu introducerea anumitor prescurtări în amintirile lui A.M. Dostoievski și N.N. Strahov, și cu renunțarea la cele aparținînd Apollinariei Suslova, lui A.S. Slivițki și lui A.M. Suvorin). Textele nou adăugate se referă mai ales la perioada muncii forțate la Omsk și la cea a serviciului militar la Semipalatinsk, și ele provin în principal din culegerea lui S.V. Belov Dostoievski în amintiri uitate și necunoscute (Moscova 1993).
Dar principala „revelație” a acestei ediții ni se par a fi cele trei fragmente extrase din cartea fiicei lui Dostoievski, Liubov Feodorovna, pe care autorii celor două culegeri de amintiri au omis-o complet din sumarul edițiilor lor, probabil pe motivul că la moartea tatălui ei nu avea decît 11 ani.

 

Caracteristici

An apariție: 2022

Pagini: 618

Format: 145 x 205

ISBN: 978-606-9659-41-0

Traducere: Ciprian Nițișor și Mihnea Moroianu

Cuvînt-înainte: Mihnea Moroianu

 

Despre autor

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Dostoievski văzut de contemporanii săi, ediția a II-a, revizuită și adăugită de Mihnea Moroianu și Ciprian Nițișor”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii