Cuzap. Album istorico-geografic

60,00 lei

Stoc epuizat

Stoc epuizat

Descriere

Lucrarea de față face parte dintr‑un proiect, pe care l‑am început în anul 2010, de promovare a istoriei locale, mai precis a așezărilor de pe Valea Bistrei, de care majoritatea colaboratorilor sunt legați sentimental și profesional. Am pornit de la premisa că, pentru promovarea așezărilor de pe Valea Bistrei, locuitorii trebuiau să știe cât mai multe informații despre istorie locală, din așa‑numita memorie a locurilor. O bună cunoaștere a istoriei, a tradițiilor, a oamenilor și a obiceiurilor zonei reprezintă o premisă serioasă pentru conservarea și promovarea lor și o șansă ca urmașii noștri să înțeleagă istoria locală. Credem că, pentru a avea o șansă în acest sens, trebuie să generăm o sensibilizare a elitei rurale, a locuitorilor, pentru a‑i face conștienți de rolul pe care îl au în conservarea și promovarea tradiției și istoriei locale.

Satul Cuzap a intrat în atenția documentelor scrise pe măsură ce Regatul Ungariei a luat în stăpânire așezările de pe Valea Superioară a Bistrei. Cu cât ne apropiem de perioada modernă, sursele documentare sunt tot mai generoase, istoricul reușind să reconstituie viața socială, structura etnică și confesională, onomastica și toponimia din localitate. Studiul introductiv are menirea de‑a însoți imaginile din album pentru o mai bună înțelegere a realităților etnice, confesionale, economice și a celor sociale, pentru a pune în adevărata valoare raportul dintre geografie și istorie în evoluția satului Cuzap. Fără îndoială că lucrarea nu ar fi putut fi tipărită fără implicarea devotată și responsabilă a grupului de specialiști din cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare de la Universitatea din Oradea și a iubitorilor de istorie din localitatea Cuzap. Autorii înțeleg lucrarea de față ca un omagiu adus locuitorilor care au  trăit, au muncit și au făcut posibilă permanența românească în aceste locuri.

Caracteristici

Format: 210 x 230

ISBN: 978-606-9659-15-1

Pagini: 130

An apariție: 2020

Despre autor

Sorin Șipoș. Specialist în istoria medievală și premodernă a României. Direcții de cercetare: putere și imaginar politic, imaginea societății românești în relatările călătorilor străini, istoria istoriografiei. Organizator și coorganizator a 23 de manifestări științifice internaționale, dintre care amintim: Frontierele spaţiului românesc în context european, Oradea (2008); Textus testis. Valore documentario e dimensioni letterarie del testo storico, Padova, (2009); Istorie. Literatură. Politică, Oradea, (2010), Politici imperiale în Estul şi Vestul spaţiului românesc, Oradea, (2010); The Historian’s Workshop: Sources, Methods, Interpretations, Oradea, (2011); Un’Idea d’Europa. Prospettive storiche e filologiche da Est e da Ovest, Padova, (2011); From Periphery to Center. The Image of Europe at the Eastern Border of Europe, Oradea (2013); The Image of Central Europe and of the European Union in the Narrations of Foreign Travellers, Oradea (2014), Hermeneutica docu‑ mentului medieval, Oradea, (2015), Oltre i confini. Il dialogo transnazionale nelle discipline storiche 122 e filologiche, Padova, (2017); Teme și metode de cercetare în istorie și filologie, Oradea, (2018). Prodecan al Facultății de Istorie și Geografie (2008 – 2011), Director al Departamentului de Istorie (2011 – 2012). Prorector (aprilie 2012 – octombrie 2014) al Universității din Oradea, Director al Centrului de Studii Imperiale Oradea/Centrului de Studii Interdisciplinare (2011 – prezent), Director al Școlii Doctorale de Istorie, Universitatea din Oradea (aprilie 2017 – prezent). A publicat 52 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, volume îngrijite şi coordonate în calitate de autor sau coautor, 110 studii și articole în reviste de specialitatate.

Cosmin Patca. Student doctorand în domeniul Istorie la Universitatea din Oradea, cu o temă legată de monografia satelor de pe Valea Bistrei, coordonator prof. univ. dr. Sorin Șipoș. Membru în comitetul de organizare la câteva sesiuni ale doctoranzilor și conferințe naționale și internaționale organizate la Oradea și Padova.

Ioana Blajec. Arhitectă, studentă doctorandă în domeniul Istorie la Universitatea din Oradea, cu tema de cercetare legată de comunitatea slovacă şi arhitectura tradiţională slovacă din România.

Florin Șipoș. Editor la PHOTO magazine (2006 – 2014), singura revistă românească de fotografie pe print, cu apariție lunară, după 1989. Fondator și editor principal al Mondorama (2014 – prezent). Fotograf de suport pentru monografiile istorice ale comunelor Olcea (2014), Derna (2016), Girișu de Criș (2016), la albumele Palatul episcopal greco‑cato‑ lic (2017), Neoromânesc (2018), la monografiile vizuale Patrimoniul Țării Bistrei, ediția a II‑a (2018) și Valcău de Jos (2020). Jurnalist de nișă, curator, organizator și participant la expoziții de fotografie (Salonul Național de la Negrești‑Oaș, Timișoara, București).

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Cuzap. Album istorico-geografic”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii