Critica rațiunii ecumenice – Vlad Mureșan

Categorie:

30,00 lei

Descriere

Termenul „ecumenic” atestă un caz clasic de delapidare semantică totală: un cuvânt care a ajuns opusul lui însuși. Pe de o parte, se referea la ecumenicitatea Imperiului (ca unitate imanentă), dar a ajuns apoi să însemne ecumenicitatea Bisericii (ca unitate transcendentă). Pe de altă parte, sensul religios viza Sinodul Ecumenic al Bisericii (adică universal, nu local). Funcția Sinodului Ecumenic era efectuarea disjuncției logice a ortodoxiei față de heterodoxie, în timp ce funcția actuală a Consiliului Ecumenic este efectuarea conjuncției logice a ortodoxiei cu heterodoxia. În primul caz – excluziune, în al doilea caz – incluziune. Teza noastră este că prin această incluziune ecumenicitatea eclezială este supradeterminată de noua ecumenicitate imperială. Dar, în lipsa unei analize logice a limbajului, ecumenismul a devenit orice. Astfel de cuvinte sălbatice încărcate cu semnificații total opuse necesită o ortopedie logică drept unica garanție a clarității. Critica rațiunii ecumenice va dez-omogeniza semantic cuvintele amestecate, determinând teritoriul de legitimitate al ecumenismului.

Caracteristici

Format: 145 x 205

Pagini: 153

ISBN: 978-606-9659-96-0

An apariție: 2023

Despre autor

Vlad Mureșan este absolvent de filozofie, deține un master în filozofie la Universitatea Poitiers, un master în studii politice la EHESS – Paris și este doctor în filozofie la UBB Cluj-Napoca. Actualmente este lector universitar la Facultatea de Studii Europene (UBB). Ultima carte publicată: Comentariu la Critica rațiunii pure (Presa Universitară Clujeană, 2019).

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Critica rațiunii ecumenice – Vlad Mureșan”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii