Conștiința și posesorul ei – Gustav Șpet

Categorie:

Răsfoiește cîteva pagini

27,00 lei

Descriere

Chiar și condițiile în care moștenirea sa intelectuală a fost distrusă la fel de dur și sistematic precum viața sa, Gustav Șpet a exercitat o influență filozofică considerabilă. Nu doar introducerea fenomenologiei în Rusia, ca și cercetările în acest domeniu, nu doar traducerile sale remarcabile sînt cele care conferă relevanță numelui său. Activitatea intelectuală nu este lipsită de o situație socială în care aceasta se exercită, iar pe acest plan Gustav Șpet este unul dintre cei mai importanți intelectuali ai Rusiei interbelice. E suficient să dăm un singur exemplu în această privință: turnura fenomenologică pe care a dat-o Șpet în cercul de lingvistică de la Moscova este cea care a prilejuit dezbateri ample cu privire la limbaj și care, prin Roman Jakobson, a influențat structuralismul lingvistic. Anvergura intelectuală a lui Șpet, precum și profunzimea analizelor sale, îl transformă într-un intelectual a cărui relevanță, odată descoperită, nu mai poate fi ignorată. (Vasile Visoțchi)

Caracteristici

Traducere: Vasile Visoțchi

Pagini: 108

Format: 130 x 200

ISBN: 978-606-9659-58-8

An apariție: 2022

Despre autor

Gustav Șpet (1879-1937) a fost un filozof rus de orientare fenomenologică, discipol al lui Husserl, și un intelectual remarcabil al Rusiei interbelice. Prin opera sa, Șpet a pus în evidență aspectele sociale și istorice ale conștiinței umane și a exercitat o influență directă, prin Roman Jakobson, asupra structuralismului lingvistic. Activitatea sa a fost curmată prin represaliile sovietice, iar ultima sa moștenire intelectuală, traducerea Fenomenologiei spiritului (Hegel), a fost realizată în Siberia. A fost executat în secret la 16 noiembrie 1937.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Conștiința și posesorul ei – Gustav Șpet”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii