Conștiința de sine și alteritatea. O investigație fenomenologică – Dan Zahavi

Categorie:

Răsfoiește cîteva pagini:

Prețul inițial a fost: 55,00 lei.Prețul curent este: 50,00 lei.

Descriere

În Conștiința de sine și alteritatea, o lucrare riguroasă și extrem de originală, Dan Zahavi susține prin argumente solide faptul că fenomenologia, în special în versiunea lui Edmund Husserl, poate să aducă o contribuție decisivă la discuțiile referitoare la conștiința de sine. Angajându-se în dezbateri atât din cadrul filozofiei analitice (Elizabeth Anscombe, John Perry, Sydney Shoemaker, Héctor-Neri Castañeda, David Rosenthal), cât și din filozofia germană contemporană (Dieter Henrich, Manfred Frank, Ernst Tugendhat), Zahavi susține că tradiția fenomenologică are mult mai multe de oferit decât se crede atunci când vine vorba de problema conștiinței de sine.

În calitate de contribuție la dezbaterea filozofică actuală privitoare la conștiința de sine, cartea prezintă o reconstrucție comprehensivă a teoriei lui Husserl privitoare la conștiința de sine pre-reflectivă, criticând astfel mai multe interpretări prevalente. Mai mult, Zahavi discută în mod sistematic diverse idei legate de problematica conștiinței de sine, raportându-se la natura sinelui din unghiurile de vedere ale temporalității, intenționalității, reflectivității, corporalității și socialității.

Publicată inițial în anul 1999, noua ediție a acestei lucrări (2020) a fost revizuită și actualizată, și conține o nouă prefață în care Zahavi trasează dezvoltarea dezbaterilor din jurul conștiinței de sine din ultimii douăzeci de ani, situându-și cartea în contextul lucrărilor sale ulterioare.

 

Caracteristici

An apariție: 2024

Format: 145 x 205

ISBN: 978-606-9659-97-7

Pagini: 404

Traducere: Remus Breazu

Despre autor

Dan Zahavi (n. 1967), specialist în fenomenologie, filozofia minții și științele cogniției, este unul dintre cei mai importanți filozofi contemporani. Este profesor de filozofie la Universitatea din Copenhaga și director al Centrului pentru Cercetarea Subiectivității.

Lucrări principale: Husserl und die transzendentale Intersubjektivität: Eine Auseinandersetzung mit der Sprachpragmatik (1996), Self-awareness and alterity: A phenomenological investigation (1999, ediție nouă revizuită 2020), Husserl’s Phenomenology (2003; tradusă la Ratio et Revelatio cu titlul Fenomenologia lui Husserl, 2017), Subjectivity and Selfhood: Investigating the First-Person Perspective (2005), The Phenomenological Mind (cu Shaun Gallagher, 2012), Self and Other: Exploring Subjectivity, Empathy, and Shame (2014), Husserl’s Legacy: Phenomenology, Metaphysics, and Transcendental Philosophy (2017).

 

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Conștiința de sine și alteritatea. O investigație fenomenologică – Dan Zahavi”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii