Camera de alături

22,00 lei

Stoc epuizat

Stoc epuizat

Descriere

„Camera de alături a fost și a rămas o linie suspendată, într-un Curriculum Vitae de scriitor, CV întrerupt din start. Apariția romanului Ostinato la editura germană Suhrkamp, în 1971, îi va tăia orice posibilitate de a-și continua destinul de scriitor publicat și receptat în limba română, acasă. Pe lîngă interdicția dreptului de semnătură ca scriitor, este interzis și ca traducător. Măsura punitivă se abate și asupra soției sale, și asupra socrului. Anul 1970 este ultimul în care sub semnătura lui Paul Goma apare o proză în spațiul editorial românesc: un fragment din romanul În cerc, în „România literară”.

O adresă a Securității, din toamna anului 1978, referindu-se la volumul Camera de alături, trimite în teritoriu „indicația de a fi prevenită citirea acesteia de publicul larg”. Micul volum, care nu fusese primit cu empatie colegială, era urmărit în 1978-1979 atît prin biblioteci publice, librării, pe tarabe, cît și în casele oamenilor. Agentura își face datoria să semnaleze Securității pe librarii care mai comercializează această carte, scrisă de un element periculos pentru securitatea statului, sau pe civilii care au în biblioteca personală infamanta scriere. Lucrătorii Securității merg pînă la a construi legende pentru sustragerea cărții de la particulari.  O carte care re-debutează la 47 de ani de la ieşirea sa timidă în lume, pentru a-și întîlni, în sfîrșit, cititorii”. (Flori Bălănescu)

 

Caracteristici

Prefață: Flori Bălănescu

Pagini: 240

Format: 130 x 200

ISBN: 978-606-8680-20-0

An apariție: 2015

Despre autor

Născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, regiunea Orhei, din Regatul României, Paul Goma își pierde – Basarabia, casa și acasa (calidorul), în martie 1944, când trece Prutul în noua Românie, ciuntită de Uniunea Sovietică. Urmărit de copil, împreună cu părinții săi, de autoritățile sovietice pe teritoriul României, pentru „repatrierea în Patria sovietică”, apoi de Securitatea Poporului, Paul Goma este arestat în noiembrie 1956, student fiind, după doi ani de pușcărie este condamnat administrativ la 5 ani de domiciliu obligatoriu în satul-nou Lătești, din Bărăgan. După 1965 încearcă în zadar să termine studiile universitare, este urmărit și hărțuit continuu de Securitate, manuscrisele romanelor sale sunt uitate cu proiect în sertarele editurilor. Este primul scriitor român care înfruntă regimul politic și Cenzura, planurile de distrugere ale Securității și ale breslei, publicându-și romanele în Occident, la edituri prestigioase, ca Suhrkamp și Gallimard. Pledând în permanență pentru libertatea expresiei și pentru normalitate, este primul și cel mai consecvent critic al regimului și al „conducătorilor iubiți”. Din 1971 apar în presa occidentală articole libere scrise de un om liber, într-o țară neliberă. Mișcarea pentru drepturile omului din 1977 – Mișcarea Goma a fost punctul culminant al unui traseu biografic ce trezește și azi atât recunoștință, cât și idiosincrazii.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Camera de alături”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii