A trăi virtuos. O introducere în etica virtuții – Paul van Tongeren

Categorie:
Răsfoiește cîteva pagini

Prețul inițial a fost: 35,00 lei.Prețul curent este: 31,00 lei.

Descriere

„Viața este o artă. Ca toate artele, poate fi învățată doar practicînd-o, făcînd-o. Pentru a ne asigura că învățăm ceva din ceea ce facem, reflectăm asupra acestui lucru. Etica virtuții este un mod filozofic bine definit de a gîndi despre arta de a trăi. Cartea de față oferă o introducere în această filozofie pe care o numim etica virtuții.”

„A trăi virtuos“ este un titlu prea modest. Virtutea discutată în această carte este mult mai mult decît ceea ce înțelegem, de obicei, prin „adecvat“. Numim „adecvat“ ceea ce funcționează corespunzător. Însă „virtute“ înseamnă virtuozitate sau excelență. Un virtuoz este o persoană care stăpînește ceva foarte bine, care excelează. Țelul acestei cărți se concentrează asupra a ceea ce înseamnă „a trăi în mod excelent“ sau „exemplar“. Ce legătură are acest lucru cu etica? Există violoniști, fotbaliști și sculptori virtuozi. Dar nu cumva etica se referă la altceva?” (Paul van Tongeren)

 

Caracteristici

Traducere: Carmen Fotescu

Pagini: 188

Format: 145 x 205

ISBN: 978-606-9659-65-6

An apariție: 2023

Despre autor

Paul J. M. van Tongeren, născut la 26 august 1950, este un filozof catolic olandez. A predat la universități de renume și a publicat peste 15 cărți și numeroase articole academice, fiind tradus în engleză, germană, franceză, italiană, portugheză și rusă. În 2013 a cîștigat premiul Socrates pentru cea mai provocatoare și importantă carte filozofică în olandeză, cu cartea sa Leven is een kunst (tradusă în engleză ca The Art of Living Well. Moral Experience and Virtue Ethics. London: Bloomsbury, 2020). Este specialist în filozofia morală a lui Aristotel și în tradiția eticii virtuții, precum și în filozofia nihilismului lui Nietzsche (subiect despre care a publicat extins). El este convins că societățile noastre occidentale din secolele XX și XXI sînt prinse în tensiunea dintre acești doi poli. Metoda sa în filozofie se bazează pe tradiția hermeneutică elaborată de H.-G. Gadamer, P. Ricoeur și alții. A elaborat o concepție a filozofiei morale ca hermeneutică a experienței morale.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „A trăi virtuos. O introducere în etica virtuții – Paul van Tongeren”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii