Fenomenolog american, DORION CAIRNS (1901-1972) și-a dat doctoratul la Harvard în 1933 cu o teză privind fenomenologia lui Husserl. Între 1924 și 1926, respectiv între 1931 și 1932, Cairns a studiat la Freiburg sub îndrumarea lui Husserl, perioade care sînt înregistrate în lucrarea apărută postum, Conversații cu Husserl și Fink. După 1933, a fost profesor în Statele Unitate ale Americii la Rockford College, Illinois, iar începînd cu 1950 a predat la prestigioasa New School for Social Research, parte a universității The New School, New York, unde a fost coleg cu figuri importante ale filozofiei secolului XX, precum Hannah Arendt, Karl Löwith, Alfred Schütz, Aron Gurwitsch sau Hans Jonas. Aici a contribuit la formarea unui important grup de fenomenologie. Deși în timpul vieții Dorion Cairns a publicat doar cîteva articole pe teme de fenomenologie, el a contribuit decisiv la diseminarea fenomenologiei lui Husserl în spațiul de limbă engleză, mai ales prin traducerea lucrărilor lui Husserl, Meditații carteziene și Logică formală și transcendentală.
Opere principale: Filozofia lui Edmund Husserl (teză de doctorat susținută în 1933, publicată postum în 2013), Ghid de traducere a lui Edmund Husserl (1973), Conversații cu Husserl și Fink (1976).

Distribuie această postare

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii