Fenomenolog american, DORION CAIRNS (1901-1972) și-a dat doctoratul la Harvard în 1933 cu o teză privind fenomenologia lui Husserl. Între 1924 și 1926, respectiv între 1931 și 1932, Cairns a studiat la Freiburg sub îndrumarea lui Husserl, perioade care sînt înregistrate în lucrarea apărută postum, Conversații cu Husserl și Fink. După 1933, a fost profesor în Statele Unitate ale Americii la Rockford College, Illinois, iar începînd cu 1950 a predat la prestigioasa New School for Social Research, parte a universității The New School, New York, unde a fost coleg cu figuri importante ale filozofiei secolului XX, precum Hannah Arendt, Karl Löwith, Alfred Schütz, Aron Gurwitsch sau Hans Jonas. Aici a contribuit la formarea unui important grup de fenomenologie. Deși în timpul vieții Dorion Cairns a publicat doar cîteva articole pe teme de fenomenologie, el a contribuit decisiv la diseminarea fenomenologiei lui Husserl în spațiul de limbă engleză, mai ales prin traducerea lucrărilor lui Husserl, Meditații carteziene și Logică formală și transcendentală.
Opere principale: Filozofia lui Edmund Husserl (teză de doctorat susținută în 1933, publicată postum în 2013), Ghid de traducere a lui Edmund Husserl (1973), Conversații cu Husserl și Fink (1976).

Distribuie această postare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre ratioetrevelatio.com     Detalii